fredag 5 februari 2010

krig

hela tiden pågår ett krig. ja, krig med vapen död och blod, det oxå men jag menar ett annat sorts krig.
kriget mellan människorna och planeten och djuren.
människorna vs. planeten&djuren
fastän jag inte kastar skräp på marken, försöker få mina vänner att bli miljömedvetna så kan jag inte rädda vår planet. och aporna tigrarna och alla vackra varelser. kommer dom att dö ut? kommer träden sluta gro? hur många bryr sig på riktigt? varför hjälper vi inte varandra? det finns så mycket pengar och mat att vi i väst hade kunnat DELA MED OSS. men vi utnyttjar i princip resten av världen. visste du det. i afrika har de otroligt bra växtlighet! men de får inte äta sina tomater och bananer själva, de sliter istället ut sig hela livet med att så på åkrarna och paketera grönsakerna för att de ska läggas i båtar och lastbilar för att hamna i vår grönsaksdisk på konsum - för SKITlön eller ingen lön alls - that makes me pissed off. det finns så mycket som bubblar inom mig när jag tänker på detta. vi vita feta egocentriska jävla människor. egentligen skäms jag över att vara en av dom. för majoriteten är så jävla självcentrerade. det är en sak att säga åh stackars hungriga lilla svarta barn - och det är en sak att verkligen mena det med hjärtat och vilja göra skillnad. ellerhur?
allt händer hela tiden. afrikanerna har så himla lite pengar att de är tvungna att elda upp mer och mer av skogen för att kunna skörda grönsaker för att sedan hoppas kunna försörja sig på det ett tag. men efter ca 2 år blir den uppeldade marken oanvändbar och jorden går ej att så i mer så det finns hur mycket mark som helst där det inte finns några träd utan det är bara platt och aska. och de är tvungna att hitta ett nytt ställe att elda upp för att kunna överleva. vi utnyttjar människorna i afrika indien asien och alla u-länder men det som är lika hemskt är att djuren som har funnits här mycket längre än vi människor tror vi att vi äger. vi placerar vilda djur på zoo'n för att kunna gå och titta på dom för vårt eget nöje. vi gör pälsar för att vara snygga. vi skjuter vargar och björnar för att det är en rolig hobby och vi gillar jakten. vi dödar valarna för att det är goa pengar.
sedan människan bosatte sig på madagaskar är ca 90% av regnskogen.....borta... och djuren, som inte redan svultit ihjäl, samsas om den lilla biten regnskog som finns kvar. utanför regnskogen överlever de inte. men vi behöver ju träden! vi har rätt att hugga ner träden för att vi ska bygga hus.
är detta nödvändigt? är vi så många människor att djuren inte får plats? är detta acceptabelt? är det rätt? jag vill lägga mig ner och gråta över att det känns så värdelöst. ibland. för att det är så orättvist. jag vill inte bortse från att jag är lycklig över att ha haft lyckan att födas i ett land som detta. jag bor i ett hus. jag får gå i skolan. det är jag tacksam över. det vill jag understryka. önskar bara att fler tänkte utanför bubblan vi är skyddade i.
vi, de kommande generationerna, hade kunnat göra underverk. /x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar